Algemene omschrijving

  • Gezondheid is een kostbaar bezit. Dat weten we allemaal, maar we voelen het pas echt als de machine hapert. Als bewegen niet meer vanzelf gaat bijvoorbeeld of niet zonder pijn. Of als concentreren veel meer moeite kost dan voorheen. Voor je het weet, komt normaal functioneren dan in het gedrang, thuis en op het werk. En als de klachten ingewikkeld blijken en almaar niet weggaan, kan de zoektocht naar de juiste behandeling vervolgens pijnlijk lang zijn. Simpelweg omdat iedereen in z’n eigen hokje denkt en onderzoekt.


    Huisartspraktijk de Reef in Den Haag ervaart een probleem met het verwijzen van patiënten naar de juiste plek. Dit komt het meest tot uiting bij patiënten met SOLK klachten. Bij deze patiënten lijkt meer nodig te zijn dan enkele gesprekken met de POH-GGZ of behandelingen met de fysiotherapeut en doorverwijzing naar de poliklinische revalidatie is weer te intensief. Er is een behoefte aan een adequate, laagdrempelige oplossing voor deze patiënten.

     

    Binnen de bestaande poliklinische revalidatie begeleiden wij patiënten met chronische pijn en vermoeidheidsklachten. Veel van deze klachten hebben overeenkomsten met SOLK klachten. Vaak zien we deze groep patiënten pas als er al 6 maanden tot een jaar klachten zijn. Binnen het project werken de huisarts, de POH-GGZ en de fysiotherapeut interdisciplinair samen. Met als uitgangspunt mensen zelfredzaam te maken door de juiste zorg op het juiste moment te leveren.

Hoe draagt dit project bij aan zelfmanagement voor patiënten in de regio Utrecht?

  • Doel van de pilot is om samenwerking in de zorg te verbeter waardoor we mensen helpen om het maximale uit zichzelf te halen, binnen hun mogelijkheden en beperkingen. Wat ons betreft mag een ziekte, letsel of aandoening, tijdelijk of blijvend, nooit een reden zijn om langs de kant te staan. Voor niemand. Meedoen is belangrijk. Goed voor iemands eigenwaarde, z’n gezin, z’n werk en zelfs voor de regio.

Binnen welke pijler past dit project en hoe helpt het mee aan het verwezenlijken van de droom?

  • Het nieuwe zorgwerken en duurzame bekostiging en borging. Stel je voor: je huisarts als onderdeel van een vertrouwd team, dat samen met jou werkt aan een gezonde levensstijl gericht op optimaal functioneren, in werk, gezin en samenleving. Dichtbij en altijd beschikbaar. Dat is onze droom voor de regio. Zodat uiteindelijk iedereen kan meedoen.

Kan dit project aansluiten bij of samenwerken met andere initiatieven?

  • Wij zijn op zoek naar huisartsen die onze visie delen en met hun praktijk mee willen doen in dit project.

Contact

Andere regio voorbeelden